12 Kilometer verrijdbare stellingen in vogelvlucht

De afgelopen jaren zijn wij bij onze relatie, Het Nationaal Archief, te Den Haag volop bezig om de diverse depots in te richten met verrijdbare stellingen. Oude stellingen en marmoleum worden door ons verwijderd, de vloer wordt gestraald en er worden sleuven in de vloer gemaakt waarin de rails gemonteerd worden. Vervolgens wordt de vloer van het gehele depot geëgaliseerd, waarna het nieuwe marmoleum aangebracht kan worden. Daarna worden de verrijdbare stellingen gemonteerd.

Uitvoering van de verrijdbare stellingen

Het systeem is volledig geëpoxeerd in de kleur RAL 7035 (lichtgrijs) en alle rolwagens zijn, op speciaal verzoek van de klant, voorzien van bijzondere zichtwanden. De aandrijving is handmatig en de handwielen zijn vanwege de veiligheid voorzien van een stop/blokkeer functie. De legborden zijn hier speciaal op maat gemaakt in een breedte van 1.110 / 1.080 mm. (Bruto/Netto) en allen voorzien van een opstaande rand aan de achterzijde van het legbord. Hierdoor kunnen de archiefdozen niet te ver doorschuiven naar achteren.

De maximale lengte is in dit geval 8 velden van 1.110 met in de rolwagens 8 legborden boven elkaar en onder de kolommen 7 legborden. Een rolwagen weegt dus 8 velden x 2 (dubbelzijdig) x 8 legborden x 40 kg. per legbord wat totaal 5.120 aan papier is plus het eigen gewicht van 829 kg. is totaal 5.949 kg. Ook met meerdere rolwagens naast elkaar, in dit geval 4 stuks wat totaal 23.796 kg. is, zijn de rolwagens eenvoudig handmatig te verplaatsen. Een lichtere overbrengverhouding zorgt voor een bediening welke aan alle eisen van de arbo voldoet.

Resultaat in vogelvlucht

Onlangs is, zoals u in onderstaand filmpje kunt zien, weer een depot opgeleverd. Totaal zijn hier 10.560 legborden geïnstalleerd met een bruto capaciteit van 11.721,60 strekkende meter. Netto is dit 11.404,80 strekkende meter. Alles bij elkaar kunnen er in dit depot 95.040 dozen geplaatst worden. Wederom een depot om trots op te zijn.

 

Gezien het nieuwe contract, wat wij na een Europese Aanbesteding, weer hebben mogen ondertekenen, moeten wij in de komende 2 jaar nog zeker 6 van dit soort depots voorzien van deze verrijdbare stellingen.