Martin Berendse benoemd tot directeur/bestuurder Openbare Bibliotheek Amsterdam

Grote verandering bij onze relatie het Nationaal Archief waar wij al sinds jaren verrijdbare archiefstellingen mogen leveren. Verrijdbare archieven worden gebruikt om de collectie in het depot te verdichten, waardoor de ruimte per vierkante meter een betere efficiency krijgt. Een capaciteit van reeds meer dan 100 kilometer verrijdbare legbordstellingen verhogen de opslag per depot.

De Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft Martin Berendse, sinds 2008 algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief, per 1 juli 2014 benoemd tot directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij neemt dan afscheid van het Nationaal Archief en volgt de vertrekkende directeur/bestuurder Hans van Velzen op.

Berendse begon bij het Nationaal Archief, een agentschap van het ministerie van OCW, op 1 januari 2008. Daarvoor was hij o.a. directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en vervulde hij verschillende functies in de theatersector. Hij werd in 2010 gekozen tot president van de International Council on Archives, de wereldorganisatie van archiefinstellingen en –professionals.

Publieksruimte en digitalisering

Als directeur van het Nationaal Archief was hij verantwoordelijk voor de herinrichting van de publieksruimten (opening najaar 2013) en de digitalisering van de dienstverlening bij het Nationaal Archief; als algemene rijksarchivaris gaf hij mede vorm aan Archief 2020, het innovatieprogramma voor de Nederlandse archiefsector.

In september 2013 besloot de minister van OCW een forse financiële impuls te geven aan het programma Digitale Taken Rijksarchieven (DTR), dat het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra gereed moet maken voor hun rol met betrekking tot de digitale archieven van de rijksoverheid.

Innovatie

Martin Berendse: ‘Ik heb dubbele gevoelens bij dit nieuws: ik verheug me zeer op mijn nieuwe functie in Amsterdam, maar zal het Nationaal Archief, de Regionale Historische Centra en nationale en internationale archiefsector met pijn in het hart verlaten. Er ligt een enorme innovatieagenda op het bord van het Nationaal Archief. Ik ben blij met de krachtige impuls die de minister van OCW daaraan vorig jaar heeft gegeven en weet dat het een grote uitdaging is om dit in goede banen te leiden. Ik heb echter veel vertrouwen in de ontwikkelkracht van mijn collega’s en de aanpak die we hebben gekozen voor de programma’s Digitale Taken Rijksarchieven en Archief 2020.’

Openbare bibliotheek Amsterdam

De OBA is met de nieuwe centrale bibliotheek van architect Jo Coenen aan het Oosterdokseiland en nog eens 25 vestigingen in en rond Amsterdam, de grootste openbare bibliotheekorganisatie van Nederland. De OBA is sterk verbonden met het maatschappelijke en culturele leven in de stad en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.