Zwarte omgeving

zorgt voor prachtig contrast

Verrijdbare Bibliotheekstelling

Met comfortabele 1:3000 aandrijving

Werkplekken

in open opstelling

Bewegwijzering in glas

Op akoestische panelen

Kaartenopslag

Opslag historische kaarten

Wandbevestiging

Voor variabele wandafstanden
Natuurlijk met zwart bevestigingsmateriaal

Bibliotheekinrichting bij de Universiteit Utrecht

meer dan 100 kilometer in open en gesloten opstellingen

Over de Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek in de Uithof is door CNN uitgeroepen tot een van ’s werelds mooiste bibliotheken.

Van buiten een eenvoudige rechthoek, van binnen een multifunctionele ruimte met naar keuze de mogelijkheid om tussen de boeken te studeren of met anderen samen te werken. Zo luidt het oordeel van CNN.  De Universiteitsbibliotheek is ontworpen door Wiel Arets en opende op 1 september 2004 haar deuren voor het publiek.

Scheeres/UniCompact won 3 jaar voor de opening de aanbesteding voor de bibliotheekinrichting van dit enorme complex en was vervolgens drie jaar bezig met ontwikkeling en montage van één van de grootste bibliotheken van Nederland met meer dan 105 kilometer legbord.

De Opgave

Meer dan 50 depots waarvan er geen één gelijk is. Open opstellingen in alle vormen en maten.  De opgave in de aanbestedingsfase was groot, en de eisen waren hoog.

Opslagcapaciteit in de depots

Gebaseerd op ons unieke middenpostensysteem zijn alle ruimtes zodanig ingedeeld dat de opslagcapaciteit gemaximaliseerd is, zonder dat dit ten koste gaat van de efficiency. Met een 1:3000 aandrijfverhouding kan met 1 kilo handkracht 3000 kilogram archiefgewicht worden verreden.

Kleur : Zwart

Als je in de bibliotheek loopt zul je zien dat zwart de overheersende kleur is. Hierdoor vallen de boeken het meeste op, wat precies de bedoeling van de architect was. En zwart als kleur is tot in detail doorgevoerd: Niet alleen de staanders, legborden, handwielen en onderstellen moesten zwart zijn. Ook al het zichtbare bevestigingsmateriaal is speciaal voor de Universiteit Utrecht in zwart uitgevoerd. Bouten, moeren, schroeven…alles

Akoestische panelen

De open opstellingen zijn geplaatst in grote ruimtes, hoog en zeer open. Prachtig vormgegeven, maar het stelt eisen aan de akoestiek. Teneinde de werkplekken tussen de stellingen comfortabeler te maken zijn alle kopwanden uitgevoerd met akoestisch materiaal. Natuurlijk in het zwart.

De aanbesteding

Nadat de meer dan 500 pagina´s met indelingen, beschrijvingen, kwaliteitskeurmerken en toelichtingen door de aanbestedende dienst zijn beoordeeld, kregen de 2 hoogst beoordeelde partijen de opdracht een proefopstelling te maken. Een delegatie van de Universiteitsbibliotheek, bestaande uit vijf personen, beoordeelde de bibliotheekinrichting op uitvoering (voldoen ze aan alle bestekseisen), kwaliteit en vormgeving. UniCompact werd op alle punten uitstekend beoordeeld, met name voor de elandsproef.

De elandproef

Teneinde de stabiliteit van de stellingen te testen, werd door de Universiteit de zogenaamde elandproef toegepast. Waar in de autowereld deze test gebruikt wordt om de reactie van de auto op onverwacht uitwijken te testen, is deze test analoog hieraan op stellingen toegepast. Door een gevulde stelling snel te verrijden en abrupt in tegenovergestelde richting terug te rijden werd de stabiliteit van de stelling, en het ´haaks blijven´ ten opzichte van de rails getest. In tegenstelling tot de opstelling van de andere aanbieder in deze aanbesteding slaagde UniCompact glansrijk voor deze bijzondere test.

Het Resultaat

2 jaar lang bouwen aan de grootste bibliotheek van Nederland, waarbij regelmatig inrichtingen werden veranderd en aangepast, werd deze feestelijk opgeleverd. Meer dan 1 miljoen boeken op meer dan 105.000 strekkende meter legbord in verrijdbare en statische uitvoering zijn tot op de dag van vandaag een bezoek meer dan waard.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie? Heeft u liever een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en bel 055-3689549 of gebruik het contactformulier.

CONTACT

Plaats een reactie op dit artikel